Menu Sluiten

Verschillende Glazen Voor Wijnproeven

We werken enkel rechtstreeks met onze wijnboeren. We kennen ze persoonlijk net zoals hun werkmethodes, hun wijnhuis en hun wijngaarden hebben we bezocht.

90983759098375

More info

tags: Bubbels – Cava – Rode Wijn – Spaanse Wijnen – Wijnproeven – 

Wenst u meer info over verschillende glazen voor wijnproeven kijk dan vlug op https://vinatera.be | Verschillende Glazen Voor Wijnproeven

Wijnproeven: Ontdek de Verschillende Glazen voor een Perfecte Proeverij

Ben je een liefhebber van wijn en wil je graag meer leren over wijnproeven? Dan is het belangrijk om te weten dat het juiste glas een cruciale rol speelt in het ervaren en waarderen van wijn. In dit artikel ontdek je de verschillende soorten glazen die gebruikt worden voor wijnproeverijen en hoe ze elk bijdragen aan de smaakbeleving van de wijn.

Het Belang van het Juiste Glas voor Wijnproeven

Wanneer je een wijn proeft, wil je de geuren en smaken optimaal kunnen ervaren. Het juiste wijnglas kan hierbij een groot verschil maken. Het glas moet de aroma´s van de wijn concentreren en naar de neus leiden, terwijl de smaakbeleving op de tong geoptimaliseerd wordt. Daarnaast speelt ook de vorm en grootte van het glas een belangrijke rol. Hierdoor kunnen de aroma’s en smaken van de wijn beter tot uiting komen.

De Verschillende Soorten Wijnglazen

Er zijn verschillende soorten wijnglazen die ieder hun eigen vorm en functie hebben. Hieronder lichten we de meest voorkomende glazen toe.

Het Bourgogneglas

Het Bourgogne of ballonglas is een van de meest gebruikte glazen voor het proeven van rode wijnen. Het heeft een brede kom en een bolle vorm, waardoor de aroma´s van volle en complexe wijnen optimaal tot uiting komen. Door de brede opening van het glas kan er ook meer zuurstof bij de wijn komen, waardoor de smaken beter worden ontwikkeld.

Het Bordeauxglas

Het Bordeauxglas is speciaal ontworpen voor het proeven van krachtige rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. Het heeft een hoge, rechte kom en een smalle opening, wat ervoor zorgt dat de geuren en smaken beter geconcentreerd worden. Dit glas is geschikt voor wijnen met veel tannines, omdat deze stoffen door de smalle opening in balans worden gebracht.

Het Witte wijnglas

Het witte wijnglas heeft een langere, slankere steel en een kleinere kom dan het rode wijnglas. Hierdoor blijven de aroma´s beter behouden en kan de wijn op een hogere temperatuur geschonken worden. Dit glas is ideaal voor het proeven van lichtere en fruitige witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc en Pinot Grigio.

Het Champagneglas

Het champagneglas, ook wel flûte genoemd, heeft een lange, slanke vorm. Dit zorgt ervoor dat de bubbels goed naar boven kunnen stromen en de aroma´s beter verspreid worden. Het glas is geschikt voor alle soorten mousserende wijnen en zorgt voor een optimale belevenis van de bruisende drank.

Het Sherryglas

Het Sherryglas heeft een lange, smalle steel en een kleine kom. Het is speciaal ontworpen voor het proeven van versterkte wijnen, zoals sherry en port. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de aroma´s zich goed concentreren en de alcohol niet overheerst.

Het Juiste Glas voor de Juiste Wijn

Nu je meer weet over de verschillende soorten wijnglazen, is het belangrijk om te weten welk glas je het beste kunt gebruiken voor welke wijn. Hieronder volgen enkele algemene richtlijnen:

  • Rode wijnen met krachtige smaken en veel tannines proef je het beste uit een Bordeauxglas.
  • Volle en complexe rode wijnen komen het beste tot hun recht in een Bourgogneglas.
  • Lichtere, fruitige witte wijnen passen het beste in een witte wijnglas.
  • Voor mousserende wijnen kun je het beste een champagneglas gebruiken.
  • Versterkte wijnen, zoals sherry en port, proef je het beste uit een Sherryglas.

Het is ook mogelijk om verschillende soorten wijnen te proeven uit verschillende glazen om zo de verschillen te ervaren.

Conclusie

Het juiste wijnglas kan een grote invloed hebben op de smaakbeleving van wijn. Door te kiezen voor het juiste glas, kunnen de aroma´s en smaken van de wijn optimaal tot uiting komen. Zo kun je nog meer genieten van je favoriete wijnen tijdens een wijnproeverij. Voor een ruim assortiment aan wijnglazen en andere benodigdheden voor het proeven van wijn, kun je terecht bij Vinatera. Proost!


Onderstaand kan u algemene informatie vinden doch deze behoort niet specifiek tot bovenvermeld bedrijf
.

Verschillende glazen voor wijnproeven

!–StopPubText–>.